Vikten av massage

Massage är en behandlingsform som ibland är lite underskattad! För många förknippas den med spa-anläggningar, stränder i Thailand eller någonting intimt med sin partner och man glömmer ibland bort att detta är en mycket effektiv och välgörande behandlingsmetod mot alla möjliga sorters åkommor, om den utförs rätt.

Ordet massage kommer från det franska ordet för att knåda och det är just det man gör, likt en bagare med sig deg knådar man muskler och lemmar för att den man behandlar skall slippa olika krämpor, smärta och stelhet. Historiskt sett så verkar det som att människor alltid har hållit på med någon form av massage eftersom det till och med finns väggmålningar från antikens Egypten som avbildar människor som sysslar med just detta.

I västvärlden har massagen växt sig allt starkare under 1800- och 1900-talen och det är särskilt under de senaste femtio åren som behandlingsmetoden blivit populär i Sverige, inte minst på grund av det stigande intresset för sport. Ju mer människor spelar tennis, fotboll och idrottar i allmänhet, ju fler skador uppkommer liksom behov av att koppla av mellan varven.

Behöver man en ordentlig massage eftersom det värker i musklerna är det viktigt att anlita en erfaren och utbildad massör. Naprapater är duktiga på detta och har speciella stolar och bord för syftet. Detta är ingenting att leka med eftersom en felaktig massage kan förvärra problemen eller till och med skapa nya problem. Om man i stället vänder sig till en duktig massör kan detta leda till att man snabbt kommer på fötterna igen och det är alltid en god idé att ta återkommande behandlingar i förebyggande syfte.

Ytterligare en viktig faktor som massagen bidrar till är avkoppling och det allmänna välbefinnandet. Mår man bra och känner sig avslappnad blir man dessutom mjukare i kroppen och lederna, vilket förebygger skador. Alltså är massage en bra investering!